Stekkerblokken met overspanningsbeveiliging of contactdoosadapters - bescherming die loont
Werkt het internet niet meer? Of gaat de TV niet aan na een onweersbui? Het maakt niet uit of u aan het werk bent, vanuit huis werkt of gewoon wilt ontspannen en genieten van uw vrije avond. De ergernis is achteraf groot wanneer elektrische apparaten worden vernield door zogenaamde overspanningen. Bovendien moet met de verzekeringsmaatschappij worden uitgezocht of zij de schade wel vergoeden. Schade door overspanning wordt niet altijd gedekt door de inboedel- of opstalverzekering.
De oplossing is heel eenvoudig: stekkerdozen met overspanningsbeveiliging en overspanningsbeveiligingsadapters. Meervoudige contactdoosstrips met overspanningsbeveiliging kunnen spanningspieken verminderen, zodat de aangesloten apparaten niet worden beschadigd. Voorkom schade aan uw elektrische apparaten met overspanningsbeveiligingsproducten!
Hoe werkt overspanningsbeveiliging met strips met meerdere stopcontacten?
De componenten en beveiligingselementen, zoals varistoren en gasdovers, in de stekkerdoos zorgen ervoor dat gevaarlijke overspanningen binnen fracties van een seconde naar de aarde worden afgeleid, zodat de destructieve hoogspanning de beschermde elektrische apparaten niet kan bereiken.
Structuur van overspanningsbeveiliging voor meervoudige contactdoosstroken
Overspanningsbeveiligingsmodules bestaan uit verschillende elektrische componenten waarvan de juiste selectie en plaatsing een hoogwaardige beveiligingsfunctie waarborgen:
- Varistoren (spanningsafhankelijke weerstanden)
- Gasdovers (ingekapselde vonkenvangers)
- Temperatuur zekering
- Overspanningsbeveiligingsindicator
Wat zijn overspanningen?
Overspanningen zijn alle spanningen die gedurende korte tijd de grenswaarde van de netspanning overschrijden. Overspanningen kunnen zich echter niet alleen voordoen in het 230 V-net (de normale netspanning in huis), maar kunnen ook de aangesloten apparaten bereiken via telefoon- of antenneleidingen. Overspanningen treffen eerst de gevoelige systeemonderdelen. De minuscule elektronische circuits op printplaten, moederborden, netwerkkaarten, enz. kunnen de extra stroom- en spanningspieken niet aan. Zonder doeltreffende bescherming vernietigen de overspanningen gevoelige elektronische componenten in de circuits van de aangesloten apparaten.
De oorzaak van de overspanningen kan bijvoorbeeld ook liggen in schakelpulsen van sterke motoren, lasapparatuur of andere grote elektrische apparaten. De gevaarlijkste oorzaken zijn zeer hoge spanningspieken die worden veroorzaakt door indirecte bliksem. Zij betekenen het veilige einde van onbeschermde elektrische apparaten. Stroompulsen komen ook het elektriciteitsnet binnen via indirecte bliksem in enorme stroomsterkten of bereiken computersystemen, video- en hifi-apparatuur via de telefoon- en antennelijnen en vernietigen deze apparaten zonder passende bescherming.